Akciğerlerden
alınan oksijenin hemoglobine bağlanarak dokulara aktarılmasında büyük önem
taşır. Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre hemoglobin değerlerinin erkeklerde 14
gr/dl, hamile olmayan kadınlarda 12 gr/dl'nin altına düşmesi "anemi"
olarak tanımlanır. Demir eksikliği ve buna bağlı olarak oluşan anemi ise "demir
eksikliği anemisi" olarak adlandırılır. Tüm dünyada erkeklerin % 20'sinde,
kadınların % 35'inde ve hamilelerin % 50'sinde görülür. Gelişmiş ülkelerde bu
oran çok daha az, ülkemiz gibi az gelişmiş ülkelerde ise çok daha yüksektir.
Demir Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Halsizlik,
iştahsızlık, çabuk yorulma, başağrısı, başdönmesi, çarpıntı, nefes darlığı,
huzursuzluk gibi genel; tırnaklarda kolay kırılma, tırnaklarda uzunlamasına
kabarık çizgiler, düzleşme ve çukurlaşma, dil papillalarında düzleşme, dilde
yanma, ağız köşelerinde ülserasyon ve fissurlar ve yutma güçlüğü gibi özel
belirtileri vardır.
DEMİR
EKSİKLİĞİ NEDENLERİ:
) Demir
ihtiyacının artması: Gebelik, emzirme, büyüme çağındaki çocuklar, düşük
doğum tartılı ve erken doğan bebeklerde ihtiyaç artar. Diyetle alınan demir
ihtiyacı karşılamaya yetmez.
2) Demirin
yetersiz alımı: Çocukların anne sütü yerine demir desteği olmayan
mamalarla beslenmesi, inek sütüne 1 yaşından önce geçilmesi, çocuğun günde
yarım litreden fazla süt içmesi ve daha büyük çocuklarda hazır gıdalarla
beslenme, sosyo-ekonomik durum bozukluğu nedeniyle hayvansal gıdaların
yeterince alınamaması buna yol açar. Erişkinlerde çay, kahve tüketiminin fazla
olması, diyetle fazla miktarda kalsiyum alınması, etin kavrularak ya da fırında
fazla pişirilmesi ve sosis, salam gibi hazır besinlerin tüketimi demirin
biyoyararlanımını azaltır. Sakatat, dana eti, koyun eti, tavuk eti, kuru
baklagil, kuru meyve ( kayısı-üzüm ), pekmez, yeşil sebze, fındık, fıstık,
susam, tahin gibi demirden zengin besinlerin tüketilmesi önerilir.
3) Demirin
yetersiz emilimi: Bazı kişilerde demir bağırsaklardan yeterince
emilemez.
4) Kan kaybı: Özellikle mide - bağırsak sistemindeki iyi
ya da kötü huylu tümörler, kadınlarda aşırı adet kanaması, sık ve fazla sayıda
doğum, düşük ve küretajlar buna yol açabilir.
DEMİR
EKSİKLİĞİ TANI VE TEDAVİSİ:
Aneminin
nedenlerinin iyi araştırılması gerekir. Altta yatan neden bulmadan rastgele
demir ya da vitamin vermek, kan transfüzyonu yapmak, teşhisin gecikmesine,
hastanın probleminin ilerlemesine yol açabilir.
Demir
eksikliği olan bebek ve çocuklarda zeka gelişimi ve koordinasyon bozulur,
dikkat ve algılama azalır, büyümede gerilik olur. Demir eksikliğinde
enfeksiyonlara duyarlılık artar, tırnak-deri-mukoza değişiklikleri ortaya
çıkar. Gebelerde morbidite ve mortalite, bebek ölümleri oranı, düşük doğum
ağırlıklı bebek dünyaya getirme ve enfeksiyonlara yakalanma riski artar.
Bağışıklık sistemi bozulur. Demir eksikliği anemisi olan bireylerde hava
kirliliğine bağlı olan kurşun zehirlenmelerine duyarlılık artar.
Demirin
bağırsaktan emilimindemi artırmak için…
-C
vitamini demirin emilimini artırır. Bu nedenle yumurtayı portakal suyu veya domatesle,
köftenin yeşil salata ile tüketilmesi demirim emilimin artırmak açısından
önemlidir.
-Mayalı ekmekteki demir mayasız ekmeğe göre daha çok emilir.
-İyi pişmemiş kuru baklagiller ya da kepek ekmeği demirin emilimin azaltır.
-Posalı gıdalarla beslenme demirin emilimini azaltır.
-Gıdaları saklamakta kullandığımız alüminyum, paslanmaz çelik ve teneke de demirin emilimin azaltır.
-Mayalı ekmekteki demir mayasız ekmeğe göre daha çok emilir.
-İyi pişmemiş kuru baklagiller ya da kepek ekmeği demirin emilimin azaltır.
-Posalı gıdalarla beslenme demirin emilimini azaltır.
-Gıdaları saklamakta kullandığımız alüminyum, paslanmaz çelik ve teneke de demirin emilimin azaltır.
Demirin
yetersiz emilimi: Bazı
kişilerde demir bağırsaklardan yeterince emilemez. Demirin
yetersiz alımı: Çocukların anne sütü yerine demir desteği olmayan
mamalarla beslenmesi, inek sütüne 1 yaşından önce geçilmesi, çocuğun günde
yarım litreden fazla süt içmesi ve daha büyük çocuklarda hazır gıdalarla
beslenme, sosyo-ekonomik durum bozukluğu nedeniyle hayvansal gıdaların yeterince
alınamaması buna yol açar. Erişkinlerde çay, kahve tüketiminin fazla olması,
diyetle fazla miktarda kalsiyum alınması, etin kavrularak ya da fırında fazla
pişirilmesi ve sosis, salam gibi hazır besinlerin tüketimi demirin
biyoyararlanımını azaltır. Sakatat, dana eti, koyun eti, tavuk eti, kuru
baklagil, kuru meyve ( kayısı-üzüm ), pekmez, yeşil sebze, fındık, fıstık,
susam, tahin gibi demirden zengin besinlerin tüketilmesi önerilir. Demir
ihtiyacının artması: Gebelik, emzirme, büyüme çağındaki çocuklar, düşük
doğum tartılı ve erken doğan bebeklerde ihtiyaç artar. Diyetle alınan demir
ihtiyacı karşılamaya yetmez.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder