Latince Adı: Nigella
sativa
Diğer
İsimleri: Cöcce, Cöccem, Cüccam, Cüccüm, Cütcan, Çöreotu, Karaca occanı, Karaca
otu, Kara çörek, Otçam
Bilinen Bileşimleri: yüzde 30-45 oranında sabit yağı, uçucu yağ, acı madde ve saponin içermektedir.B1, B2 ve B6 vitaminlerini içerir. Çörek otunun tohumunda takriben %38 oranında karbonhidrat, %21 oranında da albümin bulunur.
Özellikleri: Afyon, Burdur ve Isparta’da yetişen Çörek
otunun tohumu 1,5-2 mm uzunlukta siyah renkli ve acımsı lezzettedir. Çörek
otunu kokusu son derece lezzetlidir. Türkiye’de baharat olarak kullanımı
oldukça yağındır. Sıcak 3. Derecede kurudur.
Önerilen Hastalıklar:
Peygamber Efendimiz 14 asır önce Çörek otu hakkında
şöyle buyurmuştur: “Çörek otuna devam
ediniz, zira çörek otunda ölümden başka her
derde çare vardır.”
Çörek otu çok çeşitli hastalıklara devadır. İdrar ve
süt artırıcı, iştah açıcı ve adet düzenleyici etkileri vardır. Mutfakta ve gıda
sanayinde tüm olarak unlu ürünleri süslemek ve onlara lezzet vermek için
kullanılır. Çörek otundan üretilen, gıda amaçlı kıllanılmaz. Çörek otunun çok
az olarak üretilen yağı, saçkıran hastalığına, siğiller ve bene faydalıdır.
Ateşli olmayan tüm hastalıklarda Çörek otunu faydası vardır. Mideyi rahatlatıcı
bir özelliğe mikrop, virüs ve mantarlara karşı da öldürücü etkiye sahiptir. Kan
şekerini düşürür, şişkinliği giderir. Yaraların çabuk iyileşmesini ve
hücrelerin yenilenmesini hızlandırır. İdrar sökücü özelliği ile sayfa iyi
gelir. Damar hastalıklarını ve alerjiyi önler. Hormon sistemini ve ruh halini
sağlamlaştırır. Hemoroite iyi gelir.
Çörek Otu Yağı: Sinüzit tedavisi için sabahları ve
akşamları burna 1-2 damla damlatılır. Hemoroite haricen sürülerek kullanılır.
Kullanım Şekli ve Dozu: Çörek otu dövülür balla yoğrulur.
Daha sonra da sıcak suyla birlikte içilirse, böbreklerde ve mesanede oluşan
taşı eritir. İçmeye günlerce devam edildiği takdirde, idrarı, adet kanını ve
sütü çoğaltır. Dövülüp, bir beze bağlanıp ve sürekli koklanırsa, nezleyi
giderir. Suyla birlikte bir miktar içilirse, astıma ve nefes darlığına iyi
gelir. Sirkeyle haşlanan çörek otuyla gargara yapılırsa, diş ağrısına fayda
verir. Çörek otu kavrulur, taze olarak dövülür, sonra zeytinyağında bekletilir
ve bu karılımdan buruna üç veya dört damla damlatılırsa sık sık hapşırtan nezle
ve gribe iyi gelir. Sirkeyle birlikte dövülerek oluşan karışım ciltte beliren
siyah noktacıkları ve baştaki kepeklenmeyi tedavi eder. Kuduz köpek ısıran bir
kimseye, sudan korkmaya başlamadan önce, taze olarak dövülen Çörek otundan her
gün soğuk suyla birlikte verilirse şifa olur. Çörek otu vücuda sürüldüğü zaman
zehirli hayvanları vücuttan kovar. Hafta da bir kere bir tatlı kaşığı kabukları
çıkartılmış çörek otu yemek sağlık açısından faydalıdır.
Yan Etkileri: Çok fazla ve hastalık olmadan
kullanmanın zararlı olduğunu iddia edenler olduğu için uzman kontrolünde
kullanmak gerekir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder