31 Aralık 2012 Pazartesi

Çörek Otu





Latince Adı: Nigella sativa

Diğer İsimleri: Cöcce, Cöccem, Cüccam, Cüccüm, Cütcan, Çöreotu, Karaca occanı, Karaca otu, Kara çörek, Otçam

Bilinen Bileşimleri: yüzde 30-45 oranında sabit yağı, uçucu yağ, acı madde ve saponin içermektedir.B1, B2 ve B6 vitaminlerini içerir. Çörek otunun tohumunda takriben %38 oranında karbonhidrat, %21 oranında da albümin bulunur.



Özellikleri: Afyon, Burdur ve Isparta’da yetişen Çörek otunun tohumu 1,5-2 mm uzunlukta siyah renkli ve acımsı lezzettedir. Çörek otunu kokusu son derece lezzetlidir. Türkiye’de baharat olarak kullanımı oldukça yağındır. Sıcak 3. Derecede kurudur.
Önerilen Hastalıklar:
Peygamber Efendimiz 14 asır önce Çörek otu hakkında şöyle buyurmuştur: “Çörek otuna devam
ediniz, zira çörek otunda ölümden başka her
derde çare vardır.”
Çörek otu çok çeşitli hastalıklara devadır. İdrar ve süt artırıcı, iştah açıcı ve adet düzenleyici etkileri vardır. Mutfakta ve gıda sanayinde tüm olarak unlu ürünleri süslemek ve onlara lezzet vermek için kullanılır. Çörek otundan üretilen, gıda amaçlı kıllanılmaz. Çörek otunun çok az olarak üretilen yağı, saçkıran hastalığına, siğiller ve bene faydalıdır. Ateşli olmayan tüm hastalıklarda Çörek otunu faydası vardır. Mideyi rahatlatıcı bir özelliğe mikrop, virüs ve mantarlara karşı da öldürücü etkiye sahiptir. Kan şekerini düşürür, şişkinliği giderir. Yaraların çabuk iyileşmesini ve hücrelerin yenilenmesini hızlandırır. İdrar sökücü özelliği ile sayfa iyi gelir. Damar hastalıklarını ve alerjiyi önler. Hormon sistemini ve ruh halini sağlamlaştırır. Hemoroite iyi gelir.


Çörek Otu Yağı: Sinüzit tedavisi için sabahları ve akşamları burna 1-2 damla damlatılır. Hemoroite haricen sürülerek kullanılır.


Kullanım Şekli ve Dozu: Çörek otu dövülür balla yoğrulur. Daha sonra da sıcak suyla birlikte içilirse, böbreklerde ve mesanede oluşan taşı eritir. İçmeye günlerce devam edildiği takdirde, idrarı, adet kanını ve sütü çoğaltır. Dövülüp, bir beze bağlanıp ve sürekli koklanırsa, nezleyi giderir. Suyla birlikte bir miktar içilirse, astıma ve nefes darlığına iyi gelir. Sirkeyle haşlanan çörek otuyla gargara yapılırsa, diş ağrısına fayda verir. Çörek otu kavrulur, taze olarak dövülür, sonra zeytinyağında bekletilir ve bu karılımdan buruna üç veya dört damla damlatılırsa sık sık hapşırtan nezle ve gribe iyi gelir. Sirkeyle birlikte dövülerek oluşan karışım ciltte beliren siyah noktacıkları ve baştaki kepeklenmeyi tedavi eder. Kuduz köpek ısıran bir kimseye, sudan korkmaya başlamadan önce, taze olarak dövülen Çörek otundan her gün soğuk suyla birlikte verilirse şifa olur. Çörek otu vücuda sürüldüğü zaman zehirli hayvanları vücuttan kovar. Hafta da bir kere bir tatlı kaşığı kabukları çıkartılmış çörek otu yemek sağlık açısından faydalıdır.

Yan Etkileri: Çok fazla ve hastalık olmadan kullanmanın zararlı olduğunu iddia edenler olduğu için uzman kontrolünde kullanmak gerekir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder